PROIECT DE ATESTAT
Cele 7 Sinoade Ecumenice ale Bisericii Ortodoxe
Sinodul Trulan
Acesta nu este al șaptelea Sinod Ecumenic, ci mai degradă o completare la Sinoadele Ecumenice al cincilea și al șaselea. El s-a ținut la Constantinopol în sala de sub cupola cea mare („trullos”) a palatului imperial. De aceea se numește Sinodul Trulan, în greacă fiind numit „al cinci-șaselea”, iar în latină „quinisext”.
Sinodul a fost convocat de Iustinian II, în 692. Atât Sinodul Ecumenic al cincilea, cât și al șaselea dezbătuseră exclusiv problema hristologică, fără a discuta chestiuni de ordin bisericesc. Acest Sinod poate fi considerat o continuare a tuturor Sinoadelor Ecumenice anterioare, având în vedere că prin al doilea canon el a ratificat toate canoanele și deciziile celor de dinaintea lui. El a ratificat de asemenea așa-numitele „Optzeci și cinci de Canoane Apostolice”, canoanele sinoadelor locale și cele mai importante dintre canoanele principalilor Părinți ai Bisericii, acordându-le astfel autoritate ecumenică.
Canoanele disciplinare ale acestui Sinod, deși nu au fost acceptate de Papă iar în Răsărit au fost respectate numai parțial, au contribuit semnificativ la amplificarea diferențelor între Răsărit și Apus. De exemplu, canoanele 13, 30 și 48 privind căsătoria clericilor, altele referitoare la vârsta pentru hirotonire erau contrare practicilor din Apus, practici pe care Roma nu a acceptat să le schimbe conform hotărârilor acestui Sinod. Oricum, același Sinod a întărit prin al șaselea canon o practică aparte din Răsărit, potrivit căreia o persoană nu se mai putea căsători după ce a fost hirotonită într-una dintre treptele preoțești. Astfel, pentru prima oară, preoției ca Taină i se acorda întâietate față de Taina Cununiei. Deși nu există nici o justificare dogmatică pentru această inferioritate a Tainei Cununiei, interzicerea căsătoriei după hirotonire continuă până în ziua de azi în Biserica Ortodoxă.

